Sunday, January 19, 2014

Hulp nodig!

Nog enkele weken en dan bevinden we ons terug in Europa. 
Met spijt in het hart neem ik dan ook afscheid van het stoffenwalhalla.
Tot nu toe durfde ik het enkel aan om met katoentjes te werken. 
Maar nu wil ik voor in de toekomst ook een resem andere stofjes aankopen.
En daar heb ik welgeteld vier dagen voor.

Helaas heb ik niet al te veel kennis van de hoeveelheden die je gemiddeld nodig hebt voor bijvoorbeeld:
- een tricot damesjurk
- een dames sweater
- een lange broek
- een jas
- een mannenhemd
of bijvoorbeeld
- een kinderjas (max maatje 116)
- een kinderbroek (idem)
- een t-shirt (idem)
- een hemdje (idem)
- kruippakje baby

En ook:
- welke kleuren boordstof gebruik je het meest?
- als je knopen koopt, hoeveel van een soort koop je dan?

Ik heb dus dringend de hulp van ervaren (en hamsterende) naaisters nodig!


7 comments:

 1. O jee, dat weet ik echt niet. Maar voor een kindje van max maat 116, kon je normaal gezien toe met een metertje stof. Behalve voor het jasje, dat vraagt meer stof. O ja, en wel kijken welke de stofbreedte is, want met 1,40 breed kun je bepaalde patroondelen helemaal naast elkaar leggen, waardoor je soms met een halve meter genoeg hebt, terwijl je met een stofbreedte van 110 cm een meter nodig hebt omdat niet alle patroondelen naast elkaar kunnen.
  Ik vraag het morgen eens na in de naailes en probeer je dan terug te mailen.
  'n vrolijk groetje,
  sneksniltje

  ReplyDelete
 2. Mannenhemd: twee keer de lengte van het lijf als je de mouwen er naast er uit kunt knippen. Tricot jurk, idem. Ik probeer de hoeveelheden van mijn favoriete patronen bij te hebben in de stoffenwinkel, maar met wat puzzelen met patroondelen is soms veel mogelijk. Veel hangt natuurlijk af van de print.

  ReplyDelete
 3. Ik ben daar zelf ook niet goed in. Ik koop van kinderkatoen meestal een meter. Ook van tricot, maar daar heb je meestal wel van over. Voor kruippakjes heb je de lengte van het kindje ongeveer nodig. Kinderbroek: de lengte van de benen, dat krijg je er normaal allemaal naast mekaar uit. Maar veel hangt idd. af van de print. Als je de print in twee richtingen kan gebruiken, kan je patroondelen omdraaien en dat scheelt meestal heel veel. Knoopjes koop ik voor een kinderhemdje 7 of 9. Bij lange mouwen heb je er twee extra nodig, maar soms gebruik je ook één extra op het borstzakje bv. Voor boordstof zweer ik bij grotere kinderen voor donkerdere kleuren. Hoe leuk die felle, lichte kleuren ook zijn, als ze hun mouwen gebruiken om alles mee af te vegen, krijg je dat nooit meer helemaal proper. Bruin en blauw worden hier vaak gebruikt, rood ook. Voor kruippakjes en babyspul, kunnen die lichte kleuren natuurlijk wel. En voor t-shirts met korte mouwen gebruik ik ze ook. Eigenlijk zowat alle kleuren van boordstof dus :-) Succes en veel plezier met shoppen x (An)

  ReplyDelete
 4. Voor een lange broek zou ik - voor een kleine maat - zeker 2 m rekenen (zelfs iets meer), voor een damesjurk, aansluitend en korte mouwtjes kom ik nét toe met 1,5 m (klein maatje), voor een herensweater/hoodie 2 m, mantel met kap (maat 36, uitwaaierende rok en lange mouwen) 2 m wol en 2 m voering. Eigenlijk koop ik meestal stukken van 2 m als ik nog niet weet wat ermee gemaakt. (stukken van 1.40 of 1.50 m breed. De Amerikaanse stoffen zijn vaak maar 1.10 m breed.) Beter een half meterke over, dan 10 cm tekort! Je kan de restjes nog altijd samenpuzzelen voor iets anders. Oh, ik wou dat er hier zo'n goedkoop stoffenwalhalla was! Ik zou me nogal laten gaan ...

  ReplyDelete
 5. lol als het om hamsterende naaisters gaat, dan zou ik precies juffra toertjes van Toertjes en Pateekes eens mailen ;)
  Ik leg altijd mijn patronen op tafel om te kijken hoeveel stof ik ga nodig hebben, ben er ook niet goed in om te schatten...

  ReplyDelete
 6. om jurkjes te maken boven maat 110 koop ik meestal 1.5 meter, broeken, daar ga ik nu mee beginnen voor maat 122, en dan koop ik ook 2 meter. Rokjes en kleinere kleren gaan makkelijk uit een meter, eigenlijk heb ik hier veel 1.5 meterkes stof liggen, voor een jurk uit tricot met lange mouwen koop ik steeds 2.5 meter, vaak heb ik dan nog wat over hoor (haarbond of bloem van de resten.) boordstof heb ik vaak nodig in rood bruin, groen, blauw en oranje. Ik koop weinig pastel kleurige stoffen dus vandaar de felle kleuren.

  ReplyDelete
 7. Joke, ni moeilijk doen en gewoon je jaar budget opsouperen daar in DD!! Kon ik nog maar eens meeeee snif.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...